Kezdőlap » Pálinkafőzők » Aromatornyos Pálinkafőző Gépek » Pálinkafőző "Hobbi" 20l Aromatornyos
Aromatornyos otthoni lepárlásra alkalmas, esztétikus, forrasztott kivitelű pálinkafőző berendezés, tisztán vörösrézből.
Az aromatornyos pálinkafőző berendezések éppúgy alkalmasak kisüsti pálinkafőzésre, mint a hagymakupolás pálinkafőzők, de emellett használhatjuk gyógynövények hatóanyagainak kinyerésére, vagy pálinka ízesítésére is.
Az aromatorony tulajdonképpen egy henger alakú toldás, amelyet a főzőüst és a hagymakupola között helyezünk el. A toronyban helyet kap egy lyukacsos réz kosárka, amire a gyógynövényeket, gyümölcsöket helyezhetjük.
Ha a pálinkát átpároljuk a gyümölcsökön, akkor az átveszi az ízüket, és így egy jóval zamatosabb pálinkát kapunk, vagy éppen egyedi ízt adhatunk az italnak. Gyümölcsös, már-már likőr szerű pálinkát állíthatunk elő, ami azok elismerését is kivívja majd, akik nem kedvelik az erős, karcos italokat.
Vagy helyezzünk gyógynövényeket az aromatoronyba, és akár vizet, akár pálinkát is átpárolhatunk rajta. Az eljárás lényege, hogy a növények nem érintkeznek közvetlenül a forró üsttel, vagy folyadékkal, amelyek károsítanának egyes hatóanyagokat, illóolajokat, értékes vitaminokat.
Ehelyett a gőz megnyitja a növény pórusait, és a gőz szállítja az értékes anyagokat a hűtőbe. Ha pálinkát párolunk át a gyógynövényeken, akkor egyrészt tisztul a párlat, másrészt az alkohol tartósítja is a hatóanyagokat.
Ha a tornyot kis poharakkal, vagy üveggolyókkal rakjuk tele, akkor azok olyan hatékonyan szűrik, tisztítják a párlatot, hogy már az első lefőzésnél nagyon tiszta, magas alkoholfokú pálinkát kapunk. Ennek a pálinkának ugyan nem sok íze lesz, de semmi baj. Aromatornyunk segítségével olyan ízt adunk az italnak, amilyent akarunk – természetesen mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.
Végül, az aromatornyot egyszerűen levehetjük az üstről, és hagyományos pálinkafőzőként is használhatjuk a készüléket.
A teljes készlet tartalma: aromatorony, réz üst, réz hattyúnyak cső, réz hűtő csőkígyóval, hűtőfolyadék kimenettel.
Gömb forma
A gömb alakú főzőüstnek fontos szerepe van, az üstfal mentén a melegedő cefre felfelé áramlik. A gömb formájú üstfal a felszálló meleg cefrét az üst közepe felé irányítja, így biztosítja a cefre folyamatos keveredését. A folyamatos cefre mozgás a leégés ellen is véd.
Hagymakupola
A hagyma alakú kupolábankitáguló gőz hőmérséklete lecsökken, és a magasabb forráspontú összetevők egy része itt kicsapódik. A gömb alakú kupola felülete sokkal nagyobb, mint a kúp alakúaké, ezért nagyobb felületen hűl, és ettől a tisztító hatás még erősebb.